Wanneer je eenmaal gestart bent met een opleiding binnen het onderwijs, start je al snel met het lopen van een stage op een basisschool. In deze post vertel ik je mijn ervaring en enkele tips die je wellicht kunt gebruiken voor een goede start van je eerste of misschien wel eerstvolgende stage!

Al in de derde week van de pabo startte ik met mijn eerste stagedag. Je stage wordt vaak door de opleiding zelf aangewezen (zelf regelen is ook een optie). Omdat je zo snel begint, maak je als het ware een duik in het diepe. Zo ervaar je gelijk naar wat je als pabo-student uiteindelijk naartoe gaat werken! Dus nu, vanaf de start. Je hebt je stageplek toegewezen gekregen, je bent vol van de gezonde spanning en hebt de optie om je alvast wat voor te bereiden. Waar ik persoonlijk gelijk mee gestart ben, is het in contact komen met de school waar je stage gaat lopen. Stuur een mail of bel naar de verkregen gegevens van de leerkracht waarbij je de komende tijd stage gaat lopen. Het is voor jezelf en de leerkracht fijn als je op dit contactmoment een afspraak maakt om nog voor je eerste stagedag eens langs te komen. Zo heb je buiten de daadwerkelijke schoolsituatie om, alvast kennis kunnen maken met je praktijkbegeleider (de leerkracht van de klas waar je stage loopt). Omdat je de belangrijkste persoon al ontmoet hebt, zal dit voor je eerste stagedag een hoop stress schelen. Nadat je een keer op bezoek bent geweest, is het handig om te starten met het maken van een klein en overzichtelijk lijstje. Op dit lijstje zet je de verschillende onderwerpen die voorbij kwamen in je eerste lessen en misschien weet je zelfs al activiteiten/lessen die je binnenkort moet gaan geven. Dit lijstje geef je aan je praktijkbegeleider om ook hem/haar gelijk te laten weten wat ze kunnen verwachten.

Je lijstje is af, je zenuwen zijn nog hoger dan ze eerst waren, maar toch is het moment aangebroken. Je eerste stagedag! Wat vond ik dit zelf een speciaal moment. Niet omdat dit mijn eerste keer op een basisschool was natuurlijk, want ja, ook ik zat eens op de basisschool. Maar ik vond dit speciaal omdat ik nu in een hele andere rol een basisschool instapte. Kinderen die je al vanaf dag 1 meester noemen en vertrouwen op jouw kennis en kunnen, te gek! Hetgeen wat ik je voor nu het beste mee kan geven is het volgende: Kijk rond, voel je thuis en geniet. Zorg ervoor dat je je op deze nieuwe plek goed kunt gaat ontwikkelen, contact probeert te krijgen met zoveel mogelijk mensen en ontdek in die eerste tijd waar je kansen liggen.

Heb je enige vragen, onzekerheden of dergelijke die je bij ons kwijt wilt? Neem dan contact met ons op! Het voordeel van Meesters van de pabo is, dat we al onze kennis op één plek hebben en je (bijna) altijd verder kunnen helpen. Groetjess!

Kinderen die je al vanaf dag 1 meester of juf noemen en vertrouwen op jouw kennis en kunnen, te gek!