Als pabostudent op Inholland ben ik geplaatst in een NHS (Noord-Hollandse Samenscholing) klas. Door deze plaatsing heb ik inplaats van een extra dag op de pabo, nu elke week een bijeenkomst met een leerteam van medestudenten binnen een scholenorganisatie. Deze bijeenkomst bevindt zich elke week op een andere basisschool. Ik zie dit als een voordeel, want zo kom je elke week in contact met nieuwe scholen, visies, ideeën etc. Alle ervaringen die je hiermee opdoet geven jou de optie om je eigen visie op het onderwijs te krijgen. Dit is van groot belang, want je zult uiteindelijk een school, functie en visie moeten vinden die bij jou past om de juiste keuze te maken bij het vinden van een baan binnen het onderwijsland.

Op zo’n NHS dag reflecteren we op ons handelen in de praktijk, helpen we elkaar met het plannen, inrichten en maken van onze verslagen en krijgen we de optie om in contact te komen met zoveel mogelijk leerkrachten, kinderen en anderen die te maken hebben met het onderwijs/onderzoek waar we op een huidig moment mee bezig zijn. Ik zal hieronder per onderdeel van de dag een beknopte uitleg geven van de algemene dingen die elke keer weer terugkomen op een NHS dag.

  • Reflecteren op je handelen in de praktijk. Op de pabo zul je in ieder geval één dag in de week stage lopen en een paar keer in het jaar zal dit een hele week zijn. Tijdens je stage zul je samen met je praktijkbegeleider (de leerkracht waarbij je stage loopt) aan het einde van de dag al vaak in gesprek gaan over hoe jij gehandeld hebt in bepaalde situaties. Je ontdekt welke dingen al goed gaan, maar ook op welk gebied je jezelf nog moet ontwikkelen. Op een NHS dag doe je dit ook, maar dan diep je je eigen handelen nóg meer uit. Dit doen we op verschillende manieren: De ene keer legt iemand een casus (een gebeurtenis of denkbeeldige praktijksituatie) in waar we elkaar over bevragen en ontdekken wat er nou eigenlijk goed ging in de situatie en wat beter kon. De andere keer spelen we het kwaliteiten spel. Door dit spel te spelen met de groep leer je je eigen kwaliteiten en die van anderen kennen. Zo weet je precies wat je bij elkaar kunt halen en wat je de ander kunt geven, maar ontdek je ook wat de valkuilen kunnen zijn van een kwaliteit. Voor mij was dit bijvoorbeeld de kwaliteit zorgaam zijn: Dit klinkt als alleen maar goed, maar wanneer je te zorgzaam bent, kan het zijn dat je teveel op je eigen bordje legt en zoveel te doen hebt dat je instort (letterlijk en figuurlijk). Na het ontdekken van deze valkuil ben ik eens meer gaan letten op de valkuil en dat zorgde voor meer rust in mijn hoofd. Ik vind het zelf mooi om te zien dat ik deze persoonlijke kwaliteiten zowel in mijn privé leven als in een situatie waar ik als leerkracht voor de klas sta terug zie komen.
  • Elkaar helpen bij het plannen, inrichten en maken van onze verslagen. Zoals ik hierboven beschrijf ontdek je in je leerteam al gauw welke kwaliteiten je zelf hebt te bieden en welke dingen je kunt halen bij de anderen. Ook op gebied van het maken van de verslagen is dit belangrijk om te weten, want zo kan de ene persoon super plannen en weet een ander weer goed hoe je een verslag op moet zetten. We koppelen in het leerteam zoveel mogelijk onze krachten samen bij het maken van de verslagen. Dit doen we om goed werk te kunnen leveren, maar ook om zoveel mogelijk te leren van de verslagen. Iedereen heeft zijn/haar eigen ervaringen opgedaan op stage en door deze ervaringen met elkaar te delen leer je veel meer dan wanneer je alleen je eigen ervaringen meeneemt bij het maken van een onderzoek/verslag.
  • Doordat je met de NHS dagen altijd op een andere basisschool komt, krijg je de optie om in contact te komen met zoveel mogelijk leerkrachten, kinderen en anderen die te maken hebben met het onderwijs/onderzoek waar je op een huidig moment mee bezig bent. Alle scholen waar we op bezoek komen zijn altijd op de hoogte van onze komst. Hierdoor heb je student zowel altijd de mogelijkheid om een klas binnen te lopen, vragen te stellen aan mensen binnen de school en de informatie te verkrijgen die je nodig hebt. Dit bevalt mij heel goed, want ik ben iemand die altijd op zoek is naar nieuwe informatie!

Hieronder volgt de link naar het kwaliteitenspel:

https://www.kwaliteitenspel.nl/nl/